Değerli öğrenciler, öncelikle neler hissettiğinizi tahmin etmiyor aksine biliyorum. Sınav bitince rahatlayacağız derken şimdi de tercih telaşı başladı. Bütün bu yollardan geçmiş biri olarak size yardımcı olmak için bilmeniz gereken bir kaç hususu sizinle paylaşmak istiyorum. Buyrun okuyalım…
Konunun ana problemi “Ne istiyorsunuz?”. Eğer bu soruya çoktan yanıt vermişseniz lütfen bu maddeyi dikkate almayın. Ne istediğini bilmeyen arkadaşlara sesleniyorum: “Geç kalmış sayılmazsınız”. Değerli arkadaşım, bu saatten sonra kendine sorman gereken iki soru var. Bir sene daha çalışmayı göze alabilir miyim ve bu esnada hedef belirleyebilir miyim? Eğer nasıl olsa bir sene daha çalışsanız da aynı puanı alacağınıza ve hedef belirleyemeyeceğinize inanıyorsanız, kendinizi hiç kasmayın ve derhal kendinize bir yol seçin. Hedefinizi belirlerken kendinizi şu bölümün geleceği yok, bu bölüm sıkıcı gibi sorularla meşgul etmeyin çünkü şuan günümüzde hiçbir bölümün geleceği ve iş garantisi yok tabii tıp düşünmüyorsanız. Bölümün sıkıcı olmasına gelirsek, birinci sınıfta bütün bölümler sıkıcıdır ve zamanla alışacaksınız.:)
Üzerinde önemle durmanız gereken bir diğer husus, ailenizin yanında mı okumak istersiniz yoksa bambaşka bir şehirde yepyeni bir hayatla mı tanışmak istersiniz? Çünkü ailesinin yanında okumuş biri olarak şunu belirteyim üniversite sizin için liseden farksız olacaktır. Varolan düzenle devam etmiş olacaksınız. Hangisinin sizin için iyi olacağına siz karar verin. Eğer ben rahatıma düşkün bir insanım ve anne yemeklerinden vazgeçemem diyorsanız sakın ha başka bir şehir yazmayın. Tipik öğrenci evi manzaraları ile karşılaşmaktan kurtulamazsınız.:)
Tercih yaparken burslu bölümleride göz önüne almayı unutmayın. Eğer birinci sınıfı başarılı bir şekilde yüksek not ortalaması ile bitirirseniz, devlet üniversitesine geçme hakkınız var. Bu yüzden kendine güvenen öğrencilerin bunu değerlendirmesi taraftarıyım. Çünkü devlette sınav puanı ile yazacağınız yer yüksek puanlar talep ederken vakıf üniversiteleri daha düşük puanlar isteyecektir. Ve siz de bir sene ödeme ile daha iyi bir üniversiteye gitme hakkı kazanacaksınız.
İki yıllık üniversite yazmayı düşünen arkadaşlara gelince. Emin olun bazı bölümler için artık iki yıllık ve dört yıllıklar arasında pek fark kalmadı. İki yıllık edebiyat yazıp, dört yıla tamamlayabilir ve aynı diplomayı alabilirsiniz. O yüzden bazı bölümler için konuşuyorum, kendinizi kasmayın.
Son olarak bir tavsiyede bulunmak gerekirse ihtiyaç duyulan bölümler arasında artık İş Güvenliği, Rus Dili ve Edebiyatı, Nükleer Mühendisliği, Genetik Mühendisliği ve İlahiyat var. Aklınızın bir köşesinde bulunsun.