Neden Felsefe?

Felsefeye Giriş

Neden Felsefe?
İnsanlar hep bir merak fıtratı üzerine doğarlar.Şüphesiz ki bunun en büyük kanıtı 0-6 yaş grubundaki çocuklardır. 3 yaşına kadar bebekler etrafında gördüğü her şeyi tanımak için ağzına götürme eğilimindedir. Daha sonrasında ise dil öğrenilir ve ailelerin kabusu olan ve bitmek bilmeyen sorular başlar. Bu nedir? Şu ne işe yarar? gibi sorular pratik amaçlı sorulurken, bu durum git gide daha felsefi sorulara döner. Biz neden yaratıldık? Bizim yaratılış amacımız nedir? gibi. İster beyaz ,ister siyah, ister Müslüman, ister Hıristiyan, ister Türk, isterse Fransız olsun, her insan aynı soruyu sorar kendine; benim amacım ne?Bu soru dili ,dini,rengi,ırkı,ne olursa olsun hepimizin kafasını kurcalamış ve bilme isteğimizi bu soruya yöneltmişiz. Kimisi bu soruya dine inanarak çözüm bulmaya çalışırken kimisi de tamamen reddederek sorunu ortadan kaldırdığına inandırmiştır kendisini .Hakikat olan tek şey ise hala zihnimizin bir köşesinde bu sorunun var olduğudur.

İşte felsefe tam da bu konuda giriyor devreye. Kimsenin cesaret edemediği soruları sorma işini o üstleniyor. Ve bunu o kadar güzel yapıyor ki bunu bir sanata çeviriyor: Soru sorma sanatı. Felsefeye yapılan en büyük eleştiri cevaplardan çok sorulara odaklanması olmuştur . Halbuki insanlarin en cok değer verdiği bilim, bize göstermiştir ki mühim olan doğru soruyu sorabilmektir. Günlük hayatımızda da kullandığımız kutsal arama motoru bile doğru soruyu sormadığımızda bizimle alay eder ve sorumuza soruyla karşılık verir: Bunu mu demek istediniz? Çünkü bilgisayar algoritması basittir. Yeri doğru belirttiğinizde istenilen veriye anında ulaşırsınız. Bu insan beyni içinde geçerlidir. Öğrenilen bilginin kayıt aşamasını doğru hatırlarsanız onu bilinç düzeyine daha hızlı çıkartırsınız. İşte tam da bu yüzden felsefe verilen cevaplardan çok sorulan sorulara önem verir. Çünkü cevaplar istediği kadar deneylerle kanıtlansın, hep öznel kalacaktır. Önemli olan o cevapları açığa çıkartacak doğru sorulardır. Ve bunuda yüzyıllardır felsefe yapmaktadır.

İnsanı insan yapan hem dinde hem de bilimde merak edebilen, düşünebilen tek hayvan olmasıdır. Ve bunun en büyük aracıda felsefedir. Eğer merak etme, soru sorma, yani felsefe yapma yetimizi kaybedersek sıradan bir varlıktan hiçbir farkımız kalmaz. Robotlaşır hatta köleleşiriz. Çünkü düşünmekten yoksun toplulukların yerine başkaları düşünür ve buna sömürü denir. Düşünmekten, felsefe yapmaktan korkmayın. Sürü olmaktan kurtulun ve çobanlığa yükselin.Haydi cesur olun ve kendinize en çok merak ettiğiniz şeyi sormakla başlayın işe…

3 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir